Поліпропілен – властивості, застосування та все, що потрібно про нього знати

Дата публікації: 9 Травня, 2024

До категорії продукції під найменуванням “Пластмаси або пластики” входить вельми великий асортимент матеріалів, що володіють найрізноманітнішими властивостями. У цій статті розповімо про такий, найбільш широко використовуваний, універсальний вид полімерного матеріалу для виробництва таких виробів, як поліпропілен пластик.

Що являє собою поліпропілен (ПП)?

Поліпропілен – це синтетична термопластична речовина. Її отримують у результаті полімеризації пропілену, проведеної за участю каталізаторів. Як хімічний прискорювач нерідко виступає суміш тетрахлориду титану (TiCl4) і кислоти Льюїса (AlR3). Завдяки високим характеристикам міцності і твердості поліпропіленовий матеріал знайшов широке застосування в різних галузях економіки.

Хіміко-фізичні властивості ПП

Як згадувалося вище, поліпропілен високо цінується через свої унікальні характеристики в найрізноманітніших галузях промисловості. З точки зору виробництва цей синтетичний матеріал особливо затребуваний завдяки таким властивостям:

  • Безпека для навколишнього середовища і здоров’я людини. Численні дослідження вчених різних країн довели, що пропілен – матеріал нетоксичний і екологічно безпечний. Тому ПП активно використовують для виробництва ємностей для питної води, рідких і сипучих харчових продуктів.
  • Діелектричні якості. Поліпропілен використовують як ізоляційні оболонки електричних проводів, для виробництва деталей розеток і вимикачів, корпусів електроприладів тощо.
  • Низький ступінь паропроникності. Наявність цієї якості забезпечує такі з поліпропілену вироби, як пластикові каністри, контейнери та інші ємності, а також пластикові валізи і кофри, відмінною водостійкістю.
  • Він нейтральний до багатьох лугів і хімічно-активних розчинів. Також має поліпропілен хімічні властивості піддаватися впливу таких неполярних речовин, як хлорметан (CH3Cl), бензол (C6H6) або тетрахлорметан (CCl4).
  • Відсутність будь-якого запаху робить поліпропілен застосування комфортним для споживача будь-якого віку і соціального стану.
  • Термопластичні властивості поліпропілену зробили його кращим варіантом матеріалу для виготовлення виробів різного розміру, форми і мети призначення. Для заливки у форми або формування заготовок береться або розплавлений поліпропілен, або нагрітий до пластичного стану. Після охолодження полімер повністю відновлює початкові властивості міцності. Але слід пам’ятати, що ПП при нагріванні вище +270°C починає розпадатися.

Сировиною для виробництва поліпропіленових виробів служать як первинні, так і вторинні гранули поліпропілену. Перший вид отримують у результаті хімічної реакції. Другий вид отримують у процесі переробки вторсировини.

Сфера застосування поліпропілену

У багатьох виробничих галузях затребуваний поліпропілен – властивості і застосування оцінили в різних напрямках сучасної економіки. Сьогодні важко знайти або визначити місця, в яких не використовується цей вид полімеру. Навіть у невеликій кількості цей універсальний, міцний і безпечний матеріал можна знайти практично скрізь. Найпопулярнішими галузями, де пропілен застосовується, є:

  • Харчова промисловість, виробництво упаковки і тари. Харчова поліпропіленова плівка широко використовується для фасування напівфабрикатів, продуктів харчування, овочів і фруктів. Високою популярністю користуються пластикові пляшки, харчові контейнери, каністри і бочки.
  • Хімічна промисловість. Виготовлення пластикових водопровідних і каналізаційних труб, систем водоочищення та септиків. Виробництво побутових і промислових резервуарів, пластикових басейнів і багато чого іншого.
  • Фармацевтична індустрія. Завдяки тому, що має поліпропілен характеристики, які відповідають суворим санітарно-гігієнічним та екологічним вимогам, з нього роблять лабораторний посуд, діагностичне обладнання, одноразові шприци та інше медичне приладдя.
  • Електротехнічна та кабельно-провідна продукція. Оскільки поліпропілен – це пластик-діелектрик, його застосовують як ізоляційний матеріал під час виробництва електричних, телекомунікаційних, телефонних та іншого виду проводів. Виготовляють з ПП корпуси запобіжників, вимірювальних приладів, електронного обладнання, ізоляторів і багато чого іншого.
  • Легка промисловість. Поліпропілен має такі переваги, як міцність, стійкість до механічних впливів, водонепроникність і стійкість до температурних перепадів. З нього виготовляють пластикові валізи, контейнери для сміття, відра та інші види садового інвентарю. Також широко використовують у виробництві побутової техніки та допоміжного домашнього обладнання.
  • Продукція текстильної промисловості. Поліпропілен використовується при виготовленні ковроліну, синтетичних тканин. Синтетичні волокна, виготовлені за технологією Heat-Set, за своїми характеристиками практично ідентичні натуральній шерсті тварин.
  • Виробництво меблів. Виготовляють стелажі, шафки, крісла, столи, шезлонги та інші види пластикових меблів, що встановлюються як у приміщеннях, так і на вулиці.
  • Будівельна індустрія. Влаштування елементів огорожі (поліпропіленові паркани, захисні сітки і плівки), опалубки з пластикових щитів, пластикова тара (мішки, біг-беги, банки, відра тощо) для будівельних сумішей, лакофарбових матеріалів та сипучих будматеріалів.
  • Автомобільна промисловість. У виробництві авто використовують такі вироби з пропілену – передні і задні бампери, підкрилки, елементи зовнішнього обважування, декоративні накладки салону і навіть кузовні деталі.

Поліпропілен також широко використовується в інших напрямках промислового виробництва і в сільському господарстві.

Користь і шкода поліпропілену

На поточний момент поліпропілен справедливо вважають найбезпечнішим і найекологічнішим полімерним матеріалом. Це твердження справедливе тільки за умови дотримання правил експлуатації. Головним обмежувальним фактором для поліпропіленових виробів є температура. Під час нагрівання цей полімер починає виділяти в навколишнє середовище феноли, ефірні сполуки формальдегідів, діоксиди металів та інші речовини. Тому використання поліпропілену заборонено для виробництва посуду, ємностей або труб, які в експлуатації піддаватимуться впливу високих температур.

Також не рекомендується довго зберігати алкогольні напої та рослинні олії в поліпропіленовій тарі. Ці рідини провокують виділення сполук важких металів, альдегідів та інших хімічних сполук.

Щоб виключити ризики негативного впливу поліпропілену на здоров’я людини і навколишнє середовище, потрібно дотримуватися низки простих правил:

  • Використовувати труби, ємності та посуд, вироблені з високоякісного пластику, від надійної компанії-виробника.
  • За наявності або появи характерного хімічного запаху у пластикових виробів, негайно припинити ними користуватися.
  • У процесі експлуатації не піддавати поліпропілен сильному нагріванню.
  • Пам’ятайте, що пластикові вироби не відрізняються довголіттям.

Дотримання цих нескладних рекомендацій гарантує безпечне і комфортне використання будь-яких виробів і поліпропілену.

Поділитися з друзями:

Також буде цікаво

9 Травня, 2024

Плюси і мінуси ємностей із пластику

Невід'ємною частиною сучасного повсякденного життя стали пластмасові ємності. Вони широко використовуються, як у побутових, так і в промислових цілях. Така популярність пояснюється тим, що порівнюючи плюси і мінуси полімерних матеріалів, використовуваних для виготовлення цієї продукції, з металом або залізобетоном, споживач вибирає пластик. Розглянемо докладніше недоліки та переваги пластикових ємностей.

Невід'ємною частиною сучасного повсякденного життя стали пластмасові ємності. Вони широко використовуються, як у побутових, так і в промислових цілях. Така популярність пояснюється тим, що порівнюючи плюси і мінуси полімерних матеріалів, використовуваних для виготовлення цієї продукції, з металом або залізобетоном, споживач вибирає пластик. Розглянемо докладніше недоліки та переваги пластикових ємностей.Наше підприємство бере активну участь з впровадження енергозберігаючих технологій. В даному напрям розроблена і запущена у виробництво лінійка великогабаритних ємностей для пелетного палива: 20м 3 , 30м 3 та 40 м3

Читати повністю

9 Травня, 2024

Технологія виробництва пластикової ємності

Компанія Kraft виробляє ємності із пластику методом ротаційного формування. Виготовляємо резервуари для зберігання і транспортування води, добрив КАС, паливно-мастильних матеріалів, сільськогосподарської продукції.

Компанія Kraft виробляє ємності із пластику методом ротаційного формування. Виготовляємо резервуари для зберігання і транспортування води, добрив КАС, паливно-мастильних матеріалів, сільськогосподарської продукції.Наше підприємство бере активну участь з впровадження енергозберігаючих технологій. В даному напрям розроблена і запущена у виробництво лінійка великогабаритних ємностей для пелетного палива: 20м 3 , 30м 3 та 40 м3

Читати повністю

7 Травня, 2024

Переваги ємностей із поліпропілену в промисловості

Поліпропілен – полімерний матеріал, який використовують для виготовлення ємностей різного призначення. Резервуари з поліпропілену – міцні, жорсткі конструкції, які стійкі до деформацій та механічних пошкоджень.

Поліпропілен – полімерний матеріал, який використовують для виготовлення ємностей різного призначення. Резервуари з поліпропілену – міцні, жорсткі конструкції, які стійкі до деформацій та механічних пошкоджень.Наше підприємство бере активну участь з впровадження енергозберігаючих технологій. В даному напрям розроблена і запущена у виробництво лінійка великогабаритних ємностей для пелетного палива: 20м 3 , 30м 3 та 40 м3

Читати повністю
Переглянути всі новини

Потрібна консультація?

Заповніть форму, ми зв'яжемося з вами та відповімо на ваші запитання