Плюси і мінуси ємностей із пластику

Дата публікації: 9 Травня, 2024

Невід’ємною частиною сучасного повсякденного життя стали пластмасові ємності. Вони широко використовуються, як у побутових, так і в промислових цілях. Така популярність пояснюється тим, що порівнюючи плюси і мінуси полімерних матеріалів, використовуваних для виготовлення цієї продукції, з металом або залізобетоном, споживач вибирає пластик. Розглянемо докладніше недоліки та переваги пластикових ємностей.

Переваги ємностей із полімерних матеріалів

Основні плюси використання пластику як матеріалу для виготовлення ємностей:

  • Інноваційні технології та сучасне обладнання дають змогу виготовляти в заводських умовах герметичні ємності різної форми та об’єму. Такі вироби вирізняються високою міцністю і надійністю. Як правило, повністю готові до встановлення на місце і миттєвої експлуатації.
  • Полімерні матеріали на основі поліетилену і поліпропілену, що використовуються для виробництва резервуарів, не містять шкідливих і токсичних речовин. Вони безпечні для здоров’я і довкілля, супроводжуються сертифікатами екологічної чистоти. Тому така ємність може використовуватися для зберігання питної води і деяких видів харчових рідин – молока, сиропу, інших напоїв.
  • Простота в застосуванні. Резервуари не потребують додаткового обслуговування. Ємності із пластику не схильні до корозії, не потребують фарбування, мають високу стійкість до впливу ультрафіолету, можуть експлуатуватися в широкому діапазоні температур.
  • Значний робочий ресурс. При дотриманні правил і умов експлуатації пластикові ємності можуть прослужити не одне десятиліття. Полімерні матеріали, що використовуються для виробництва цієї продукції, щонайменше 50 років можуть зберігати свої початкові фізико-хімічні характеристики.
  • Невелика маса ємностей із пластмаси дає змогу без особливих проблем переміщати або перевозити виріб з одного місця на інше. При цьому не потрібна спеціальна вантажопідйомна техніка, навіть якщо йдеться про резервуар великого обсягу.

Великою перевагою пластикових виробів є можливість виготовляти ємності не тільки різного об’єму, а й різної форми. Наприклад:

  • Вертикальні резервуари широко використовуються для зберігання запасів технічної води. Також можуть використовуватися як септики або накопичувачі зливових вод і дощової води. Залежно від конструкції ємності можуть встановлюватися як на поверхні землі, так і закопаними в ґрунті.
  • Горизонтальні ємності є оптимальним рішенням не тільки для збору і зберігання, а й для транспортування води та інших рідин. Форма таких резервуарів дає змогу використовувати вільний простір із максимальною ефективністю.
  • Плоскі квадратні баки здебільшого використовують для організації літнього душу, а також для нагріву води для поливу чи інших технічних цілей.

Недоліки пластикових резервуарів

Незважаючи на значний перелік переваг ємностей з полімерних матеріалів, є мінуси пластику:

  • Обмеження за температурою. Залежно від складу полімерного матеріалу ємності із пластику можуть при високих температурах деформуватися, втрачати свою форму, а також виділяти шкідливі або токсичні речовини. За низької температури знижується міцність, навіть незначний механічний вплив може стати причиною появи тріщин або інших порушень герметичності та цілісності. Тому необхідно суворо дотримуватися рекомендацій виробника щодо температурного режиму, за якого слід експлуатувати пластиковий резервуар.
  • Необхідне обов’язкове регулярне чищення резервуара, якщо його використовують для зберігання питної води чи інших рідких харчових продуктів. Така процедура вкрай важлива для запобігання розмноження бактерій, які можуть негативно вплинути на якість води.
  • Сприйнятливість до сильних ударів або значного механічного тиску. Порівняно з металом, пластик більш схильний до пошкоджень через такі негативні впливи. Якщо поводитися з ємностями з полімерних матеріалів так само, як зі сталевими або алюмінієвими баками, то великий ризик пошкодження пластику. На ньому з’являться не тільки подряпини, а й тріщини і навіть наскрізні проломи.
  • Складнощі з утилізацією. Якщо резервуари з металу в разі їх непридатності можна без проблем здати на металобрухт, то з пластиковими виробами можуть бути проблеми. Деякі види пластмас не приймають на переробку. За необхідності утилізації потрібно дотримуватися рекомендацій виробника.
  • Висока вартість. Незважаючи на доступний рівень цін на пластикові ємності, деякі види цієї продукції коштують недешево. Це зумовлено насамперед вищими параметрами міцності, можливістю встановлення резервуара під землю, особливістю конструкції та метою використання.

Невелику вагу можна назвати як плюсом, так і мінусом пластикових резервуарів. Адже порожній бак, погано закріплений на землі або на даху, може змістити з місця сильний порив вітру.

Порівнявши у такого сучасного матеріалу як пластик плюси і мінуси, ми бачимо, що ємності, які виготовляють із полімерів, є в багатьох випадках оптимальною і вельми ефективною заміною аналогічних виробів із металу.

Поділитися з друзями:

Також буде цікаво

9 Травня, 2024

Поліпропілен – властивості, застосування та все, що потрібно про нього знати

До категорії продукції під найменуванням "Пластмаси або пластики" входить вельми великий асортимент матеріалів, що володіють найрізноманітнішими властивостями.

До категорії продукції під найменуванням "Пластмаси або пластики" входить вельми великий асортимент матеріалів, що володіють найрізноманітнішими властивостями.Наше підприємство бере активну участь з впровадження енергозберігаючих технологій. В даному напрям розроблена і запущена у виробництво лінійка великогабаритних ємностей для пелетного палива: 20м 3 , 30м 3 та 40 м3

Читати повністю

9 Травня, 2024

Технологія виробництва пластикової ємності

Компанія Kraft виробляє ємності із пластику методом ротаційного формування. Виготовляємо резервуари для зберігання і транспортування води, добрив КАС, паливно-мастильних матеріалів, сільськогосподарської продукції.

Компанія Kraft виробляє ємності із пластику методом ротаційного формування. Виготовляємо резервуари для зберігання і транспортування води, добрив КАС, паливно-мастильних матеріалів, сільськогосподарської продукції.Наше підприємство бере активну участь з впровадження енергозберігаючих технологій. В даному напрям розроблена і запущена у виробництво лінійка великогабаритних ємностей для пелетного палива: 20м 3 , 30м 3 та 40 м3

Читати повністю

7 Травня, 2024

Переваги ємностей із поліпропілену в промисловості

Поліпропілен – полімерний матеріал, який використовують для виготовлення ємностей різного призначення. Резервуари з поліпропілену – міцні, жорсткі конструкції, які стійкі до деформацій та механічних пошкоджень.

Поліпропілен – полімерний матеріал, який використовують для виготовлення ємностей різного призначення. Резервуари з поліпропілену – міцні, жорсткі конструкції, які стійкі до деформацій та механічних пошкоджень.Наше підприємство бере активну участь з впровадження енергозберігаючих технологій. В даному напрям розроблена і запущена у виробництво лінійка великогабаритних ємностей для пелетного палива: 20м 3 , 30м 3 та 40 м3

Читати повністю
Переглянути всі новини

Потрібна консультація?

Заповніть форму, ми зв'яжемося з вами та відповімо на ваші запитання